Need, kes ei soovi gluteeni (ehk siis peaasjalikult nisu) tarbida või siis need, kelle organism ei suuda seda seedida (gluteenitalumatus) või siis need kellel lausa gluteeniallergia, teavad kindlasti kui tähtsad tooted on need, milles pole gluteeni. Ka meie püüame teha esimesi samme sel teel, et pakkuda teile järjest enam gluteeni mittesisaldavaid või siis vähemalt mitte nisujahu sisaldavaid tooteid. Loodame, et leiate need meie riiulitelt üles. Toome siin mõned näited.
NOPi gluteenivabad küpsised: Polentaküpsised apelsini ja jõhvikaga, Mandli- ja tatrajahuküpsised jõhvika ja valge sokolaadiga. Samuti proovime teha väiksema gluteenisisaldusega (speltas jms teraviljades on gluteeni seetõttu, et neid töödeldakse samades tehastes kus nisu..) granolat ehk meega röstitud müslit: spelta -pekanipähkli ning õhitud amarant-kirsi-kaarobi, samad variandid on saadaval ka müsliribadena.
NOPi saabusid just uued pastad, mis on gluteenivabad . Maisi-riisi penne, mis näeb välja tibukollane:). Kamuti spagetid (kamutis on ka gluteeni vähem, aga kellel allergia, see kindlasti teab, kas kamut üldse ka sobib või mitte). Gluteenivabad fussilid riisijahust päikesekuivatatud tomatite, spinatiga.
Snäkkide laualt leiate mahedaid maisikrõpse, ühed neist tehtud sinisest maisist, mis on ca 30% suurema toiteväärtusega kui tavaline mais. Ning muidugi erinevad riisikoogid, mida me esmajärjekorras tõime lapsi silmas pidades, aga näeme igapäevaselt, kuidas nad ka suurtele inimestele väga meeldivad. Jällegi, tilkagi gluteeni sees pole.
Muidugi, meie kaasamüügiletist leiate mõnel päeval ka maasikatoorjuustukreemiga pavlovat, kus on sisse pikitud sokolaaditükke, aga kahjuks ei jõua me seda niipalju teha, kui kiiresti see ära ostetakse, aga kui näete, kindlasti proovige!:)
Müsliribade kõrval leiate kohe nn energiapallid. Hetkel on meil neid 2 sorti, aga kuna teile nad meeldisid, siis lubame nende valikut peatselt suurendada. AGA – need pallid on naturaalseidd energiallikaid täistopitud, nisu vabad ning enamus ka gluteenivabad, mõned ka lisaks laktoosivabad.
Pille Tatraleib, mida ta just timmis natuke ja mis maitseb nüüd väga hea. Proovi röstitult – mõnus hõrk! Pille teeb vahetevahel ka tatra-mandlijahu keeksi, mis on ka väga hea – need, kes kooki süüa ei saa, teavad, mida tähendab leida koogile alternatiivi keeksi näol, mis ei aja su organismi hulluks.
Hindude yogid ütlevad, et eurooplased on aastasadade vältel liiga palju nisu oma toidulaual söönud ning see on tekitanud olukorra, kus arvatavalt ca 75% meist reageerib vähemal või rohkemal määral gluteenile valulikult. Kui see peaks tõesti nii olema, siis on muidugi ülim aeg hakata teadvustama seda (see valdkond on väga alauuritud, samas on nt naabritel soomlastel see paremas seisus, riik on registreeritud gluteeenitalumatute inimeste hulgaga maailmas esirinnas ning gluteenitalumatuse teste on võimalik apteegist soetada) ning midagi meie dieedis korrigeerida (k.a. laste omas).
Meie jätkame selle teema arendust, sest ainuüksi meie väikeses kollektiivis oleme suutnud mõned gluteenitalumatuse juhtumid ära fikseerida! Aga, hullu pole midagi, nisujahu pannkookide asemele saab teha tatra-kikerherne-quinoa-jms jahude pannakaid ning tulevad ka väga head välja, moos on muidugi oluline, mida juurde valida, aga i-le paneb täpi see, et pärast nende söömist on hea olla ning kõht ei valutagi! :)